Jan’s zomerkleed

Gepubliceerd op 30 juni 2023 om 06:45

Jan van Hiele had al heel lang de wens om een wandkleed voor de zomer te maken, maar op een of andere manier kwam het er maar nooit van. Hij had de meeste materialen al in huis, maar wist niet hoe te beginnen. Dit jaar moest het er dan toch maar eens van komen, maar waar te beginnen?

Ik hielp Jan om allereerst een plan te maken. Hoe zou het kleed eruit moeten zien? Wat zou hij erop willen maken?

We begonnen met het zoeken naar inspiratie en bekeken daarvoor foto’s van anderen die zo’n kleed hadden gemaakt.

Ja, kabouters, die moesten er in elk geval op. En een stevige boom, dat leek Jan ook wel wat. In Oranjewoud had ik in een tuin een boom en een vogelhuisje met kabouters gezien. We besloten dit als uitgangspunt te nemen.

Als eerste werd nu een ondergrond uitgezocht en voorbereid. Daarna begon Jan aan het maken van de boom: met de viltnaald prikte hij een stevige stam, wortels en takken. De stam moest ruimte hebben voor een deur en raam van het kabouterhuis en een van de takken zou geschikt moeten zijn voor een schommel. 

Nadat het skelet van de boom klaar was, kon het worden vastgemaakt op de ondergrond.

Deur, raam en schommel werden gemaakt en Jan kleedde de boom verder aan met zomergroen gebladerte. Toen moesten de kabouters worden gemaakt. En het zou mooi zijn als het kleed nog voor het Sint Jansfeest (23 juni) zou kunnen hangen. Het werd allemaal een beetje krap (Jan had onverwachts andere drukte) en daarom liet Jan het maken van de kabouters graag aan mij over. Een paar kabouters met baard waren prima, maar er moesten ook vrouwtjes kabouters komen. Zo gezegd, zo gedaan, maar toen de vijf kabouters op het kleed zaten, vond ik dat er nog wat ontbrak. Een paar elfjes misschien?  Jan vond het goed en dus kwamen er elfjes.

Met tenslotte nog een bloem erbij vonden we het kleed compleet. Daarna was het alleen nog ‘even afwerken’. Met vereende krachten lukte het ons zowaar om het kleed precies op 23 juni op zijn plek te hangen.

Heb jij ook zo’n handwerkproject dat maar niet op gang komt of waar je in vast bent gelopen? Neem contact met me op, want wie weet kan ik ook jou helpen je project tot een succesvol einde te brengen. Ik weet niet alles, maar heb wel veel kennis en ervaring op handwerkgebied in huis. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.