Mijn naam is Ria Hooghiemstra. Ik ben in 1960 geboren in IJsselstein en opgegroeid in Bolsward. Sinds 2008 woon ik in Heerenveen.

Ik heb nu meer dan tien jaar gewerkt aan dit kunstproject, wat ik ben gestart onder de naam Feathers and Dragons. 
Op de pagina „Het verhaal“ staat te lezen hoe dit alles is ontstaan en hoe het is verweven met mijn eigen levensgeschiedenis.

 

Omdat ik van jongs af aan veel van handwerken hield, was textiel als medium voor mij een vanzelfsprekende keuze. Ik heb veel verschillende handwerktechnieken geleerd en deze ook vrijwel allemaal toegepast bij het maken van het sprookjesbos en alle personages van het sprookje. Er is één bepaalde techniek die er voor mij uitspringt: de oude, bijna vergeten techniek van sprang, vlechten met gespannen draden. Wie dit interesseert, verwijs ik graag naar mijn website sprangavonturen en mijn You Tube kanaal Sprangria.


Voor ik aan dit project begon, heb ik de 5-jarige internationale opleiding tot medisch schildertherapeut gevolgd, volgens de werkwijze van Liane Collot d’Herbois. Deze opleiding is een belangrijke eerste stap geweest in mijn veranderingsproces. Ik ben er krachtiger en moediger door geworden. Dankzij deze opleiding heb ik de moed kunnen vinden om aan dit kunstproject te beginnen en er ook mee door te gaan. Bovendien heb ik tijdens de opleiding veel geleerd over licht, kleur en duisternis. Waardevolle kennis voor het kunstzinnig proces. Ik heb alle verschillende kleuren en hun eigenschappen leren kennen en waarderen. Vanuit deze achtergrond heb ik de regenboogvogels en de aardevogels kunnen maken.
Wat ik heb geleerd over kleuren, heb ik op een speelse manier verwerkt in vorm, gebaar, houding en leefomgeving van de vogels.

 

In juni 2019 heb ik meegedaan aan het Textielfestival Weerribben. Voor deze gelegenheid is mijn hele sprookjesbos voor enkele dagen verhuisd naar Oldemarkt. Dit was voor mij de eerste keer dat ik mijn project heb gepresenteerd aan een groot publiek. Het was een mooie ervaring. Na het Textielfestival heb ik verder gewerkt aan het kamerscherm met de dierenportretten (zie hiervoor de pagina „Het verhaal“) en de verdere aankleding van het sprookjesbos. Zo heb ik bijvoorbeeld ook lampenkappen bekleed met sprang, in de stijl van het sprookjesbos. Sinds juni 2021 heb ik gewerkt aan de realisatie van een eigen museum.