Werkje voor onderweg

Gepubliceerd op 19 augustus 2022 om 18:35

Ik ging deze week per trein naar Amersfoort om een paspop op te halen. En omdat ik nu eenmaal graag iets te doen heb onderweg, heb ik op het laatste moment nog een mini-sprang opgezet.

Het eenvoudigste frame voor sprang dat ik kon bedenken is enkel een stuk karton, met inkepingen voor de opzetkoorden.

Het opzetten op dit frame is echter minder eenvoudig dan het lijkt. Het probleem is dat het garen moeilijk over en onder de koorden door is te halen. Dit heb ik in het verleden opgelost door breivisjes voor het garen te  gebruiken. Evengoed bleef het dan nog steeds lastig om een gelijkmatige spanning op de koorden te houden. Daarom heb ik deze keer iets anders geprobeerd: ik heb het garen eerst om een los stuk karton gewikkeld en het daarna overgebracht naar het frame.

 


Ook dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar met wat improvisatie is het me uiteindelijk gelukt. De breinaalden, vastgebonden aan het frame, helpen om de sprang op spanning te houden. Opzetkoorden vervangen later de breinaalden. De opzetkoorden worden stevig vastgezet in de inkepingen van het frame en het opzetkarton wordt voorzichtig uit de sprang getrokken.  
Bij deze manier van opzetten is het nodig om te beginnen met een voorbereidende toer van 1/1 interlinking: 1 achterdraad opnemen, 1 voordraad naar achteren laten vallen. 
In plaats van een tussentouw gebruik ik in een dergelijke kleine sprang een stekenhouder.

 

Op de heenweg had ik de sprang al zover klaar dat ik eigenlijk met een haaknaald verder zou moeten. Maar een haaknaald meenemen, daaraan had ik niet gedacht…

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.