Welkom op de website van Stichting Vertelmuseum De Vlechtvogel

 

Zou je willen dat je eens een totaal andere wereld binnen zou kunnen stappen?

Een sprookjeswereld waar de tijd even stilstaat en waar ruimte is voor verwondering en fantasie?

Die wereld is dichterbij dan je denkt!
In Vertelmuseum De Vlechtvogel stap je deze sprookjeswereld zomaar binnen.

In het magische sprookjesbos kom je vogels tegen in alle kleuren van de regenboog.

Maar pas op: er woont ook een levensgrote draak …

In een vertelvoorstelling komen al deze vogels en de draak tot leven. 

De vertelvoorstellingen zijn zowel voor volwassenen als kinderen (vanaf vijf jaar) geschikt.

 

Vertelmuseum De Vlechtvogel is het levenswerk van Ria Hooghiemstra. In onderstaand filmpje vertelt ze over het ontstaan hiervan.

 


Naast de vertelvoorstelling van ‘Het bange vogeltje en de giftige woorden spuwende draak’ is er nu ook een vervolg daarop:

‘Het dappere vogeltje en de schatkist van de draak’.
De tweede vertelvoorstelling wordt bij voorkeur niet op dezelfde dag verteld als de eerste, omdat hiervoor een iets gewijzigde opstelling van het museum nodig is. 

 

 

In 2019 bestond Vertelmuseum De Vlechtvogel nog niet, maar ik (Ria Hooghiemstra) heb toen al wel met mijn bijna complete sprookjesbos op Textielfestival Weerribben gestaan en daar kleine stukjes van mijn sprookje verteld. Er zijn enkele (amateur) opnamen van gemaakt, waarvan ik hier een wil delen. Inmiddels vertel ik het verhaal ietsjes anders, maar onderstaand filmpje geeft toch een klein beetje een indruk van een vertelvoorstelling. Een complete vertelvoorstelling duurt ongeveer een uur, maar met een pauze en wat rondkijken in het museum kun je er gerust twee uren voor uittrekken. Voor kinderen vertel ik het verhaal iets korter.

Vertelmuseum De Vlechtvogel in Heerenveen is op afspraak geopend. Voor de onkosten van het museum stellen wij een vrijwillige bijdrage in het nest van de geldvogel zeer op prijs.
Reserveren voor een vertelvoorstelling kan via de contactpagina

Vertelmuseum De Vlechtvogel is  een fantastische plek om met kinderen naar toe te gaan.  Raadpleeg de agenda om te zien of er een familievoorstelling staat gepland of maak gewoon een afspraak voor een museumbezoek. Een vertelvoorstelling met kinderen (vanaf vijf jaar) duurt ongeveer een half uur, maar met rondkijken en napraten is er snel een uur voorbij.

 

Zie voor een combinatie met andere activiteiten in de buurt de website van GO KIDS.

 

 

Alle zeilen bijzetten

Door omstandigheden had de afgelopen week minder werkzame uren dan ik had gewild. Daarom was en is wat extra hulp zeer welkom. Het is me gelukt het grote frame te omkleden met stof, maar ik had ook graag deze week de groene rand tussen de cirkel en de lijst af willen hebben. Dat is niet helemaal gelukt, maar dankzij wat hulp van Ingrid schiet ook dat werk nu wel aardig op. Er zijn ook door twee personen blaadjes geknipt uit Tyvek. En een deel van de geknipte blaadjes heeft ook al ophangdraadjes. In de komende weken zijn er nog meer geknipte blaadjes nodig en vooral ook aangeknoopte ophangdraadjes. Ik hoop me zelf de komende week zoveel mogelijk te kunnen concentreren op het maken van takken en het werk aan de achtergrond voor de boom. Alle hulp is welkom!

Lees meer »

Op schema

Tot nu toe liggen we redelijk op schema, met het project Levensboom, al gaat het de komende weken wel spannend worden of ik het strakke tijdschema kan blijven volgen.

Lees meer »

Meer over de levensboom

Het plan om samen een levensboom te maken wordt langzaamaan concreter. Het oorspronkelijke plan om een levensboom te maken in een metalen ring van 150 cm. is om praktische redenen iets aangepast. Omdat er tijdens het Oranjewoudfestival niets aan of tussen bomen mag worden gehangen moest er naar een andere oplossing worden gezocht om de levensboom te kunnen plaatsen. Daarbij is een rechte vorm gemakkelijker dan een ronde. Om tevens de ronde vorm te behouden hebben we bedacht dat de ronde vorm in een vierkante vorm komt. Daarbij kunnen enkele takken en wortels over de randen van de cirkel heen gaan tot aan de rand van het vierkante frame.

Lees meer »

Drie jaar later

Op 17 maart 2022 was ze bij mijn allereerste vertelvoorstelling in het Vertelmuseum en nu kwam ze terug, met twee vriendinnen. Ik vertelde opnieuw het verhaal van het bange vogeltje en de giftige woorden spuwende draak. Het was hetzelfde verhaal, maar toch was het totaal anders, zo zei ze. In het gastenboek schreef ze 'Wat ben jij gegroeid, Ria! Je verhaal groeit met je mee. Ben benieuwd naar het tweede verhaal.'

Lees meer »

Grote schoonmaak

Mijn tante is er al weken mee bezig, maar deze week zijn ook wij eraan begonnen: de grote schoonmaak. Alles in het Vertelmuseum moet voorzichtig met een kwast worden afgestoft. Ook moet alles waar wol of zijde inzit weer een anti-mot behandeling ondergaan. Dat wil zeggen dat het moet worden bespoten met Neemöl. We doen dit stukje bij beetje en zijn er daarom de komende weken nog wel even zoet mee.

Lees meer »

Iets nieuws leren

Dit jaar doe ik mee aan een ‘sprang along’ met Carol James voor het leren maken van sprang kleding. Wie mij al langere tijd volgt weet misschien dat ik eerder al eens een sprang topje en een sprang vest maakte, dus helemaal nieuw is het maken van sprang kleding niet voor me. Maar… dit jaar leer ik toch weer bij, door alle ‘tips and tricks’ van Carol. Bovendien heb ik achteraf ook nog de sprang along van vorig jaar gekocht: het jaar van sprang twining. En daar blijken ook weer een aantal voor mij onbekende sprang technieken bij te zitten. Wat betreft de kleding adviseert Carol om eerst in het klein te oefenen. Mijn beer Beer vond het wel prima, want wie wil er nu niet een lekker warm en mooi kleurig truitje?

Lees meer »

Het rijke nest - op aanvraag inzetbaar

Het grote nest is aanzienlijk verrijkt door alles wat eraan is toegevoegd tijdens het Cultuurkans Festival. Het is hierdoor echt een mooi warm en veilig nest geworden. Ik heb het daarom nog maar een keer opgezet in het Vertelmuseum, zodat jullie met eigen ogen kunnen zien hoe mooi het is geworden.

Lees meer »